bokfloden.blogg.se

2013-11-24
18:10:44

Handen, Henning Mankell

 
I egenskap av deckarälskare har jag slaviskt läst alla Wallander-böcker och tyckt bra om dem.
När den sista, Den orolige mannen kom ut kändes det vemodigt. Samtidigt är det förståeligt att alla sagor måste få ett slut.
Så dök plötsligt Handen upp. En bok som utspelar sig före Den orolige mannen. Glädjeskutt!
 
Handen är en typisk Wallander med hög igenkänning av karaktärerna om man kan dem.
Något besviken blev jag dock då extramaterialet, Wallanders värld, tog upp större del av boken än själva kriminal-historien.
 
Jag skummade extramaterialet, där det mest intressanta var Mankells berättelse om hur Wallander "föddes" och hur de olika böckerna sedan växte fram. Det innehåller dock en mer än fulltäckande förteckning av samtliga karaktärer, adresser och annat som finns att samla på från Wallanders värld.
 
Så om jag rekommenderar boken? Ja, men inte som inbunden, om man inte är en samlare som vill ha hela serien att stoltsera med i bokhyllan. Är man inte det kan man lika gärna vänta tills den kommer ut som pocket. Annars, köp den, läs den och låna den vidare till nästa som inte kan vänta.
 
 
 
2013-11-12
11:29:40

För mycket lycka, Alice Munro

Tio noveller med berättelser om livshändelser.
Tio noveller som var och en känns som en mindre bok. Inte på ett negativt sätt, men Munro skriver på ett sätt som gör att varje ord är viktigt. Varje ord är genomtänkt. Det är ingen bok man vare sig plöjer eller skummar. Man verkligen LÄSER den. Ord för ord. Mening för mening.
Det är knappast en må-bra-bok. Titeln talar sitt tydliga språk. Novellerna är egensinniga och pekar lite på hur det kan bli i livet. Hur det kan tvärvända. Hur "synden straffar sig själv" och hur olika vägskäl "drabbar" oss och hur vi leds i olika riktningar av... Ja av vad? Ödet? Tillfälligheter? Något annat? Vår vilja?
Det är en helt klart läsvärd bok, då Munro är vår nya mästare i novellskrivning. Ja, så måste man väl kunna skriva efter att svenska akademien uttalat sig i liknande termer.
 
Jag tänker läsa fler böcker av Munro. Det betyget får den här boken av mig.
2013-11-03
12:21:41

Saker min son behöver veta om världen, Fredrik Backman

Att man inte ska säga till BVC-sköterskan att man dresserar sitt barn, att man spottar på servetten och inte direkt på barnet då plötslig fläck ska saneras och hur en plastgitsffrfaffen möter sin slutdestination mitt i natten.
Sånt och mycket mer handlar den hör boken om.
Men saken är den. När Fredrik Backman skriver, om en så simpel sak som hur pass hårt en baconskiva ska stekas, får han det att bli ljuvlig prosa. Detta på ett alldeles eget sätt. Den säregna och helt underbara stil, på vilken Backman uttrycker frustration, skam, humor och allt annat i en människas känsloregister gör det omöjligt att inte bara vilja ha MER.
En sann språkkonstnär i nivå med Tage Danielsson, fast med ett helt annat uttryckssätt. Jag har aldrig mött något liknande och ser nu fram emot nästa bok. Skynda dig Backman!!