bokfloden.blogg.se

2013-10-30
09:49:09

Andra andningen, Sofie Sarenbrant

 
Stockholm Marathon 2012. En ogästvänlig tillställning med några få plusgrader, regn och snålblåst.
Ännu mer ogästvänlig blir tävlingen när en löpare redan i starten faller ihop, blödande och senare dör. Länge in i loppet hittas ytterligare en löpare död nere vid vattnet i en park. Definitivt har hon bragts om livet.
Vad är det som händer under loppet? 
 
Vi får från flera personers perspektiv uppmålat en obehaglig historia som vi har möjlighet att försöka förstå och väva ihop på egen hand fram till sista sidan.
Storyn är smart. Den är inte självklar och man får tänka själv samtidigt som man leds vidare genom de olika personernas historier. Vi befinner oss i nutid och dåtid.
 
En bok man sträckläser!
 
 
2013-10-07
11:57:00

Sånt man bara säger, Helena von Zweigbergk

 
Susanne vill vara för sig själv och flyttar ut på landet till tystnaden och de egna tankarna. Hennes plan är att möta våren, steg för steg och följa naturens förändringar som de kommer.
Planerna blir, som, planer sällan blir, inte riktigt som Susanne tänkt sig. Hennes syster lever en rörig tillvaro och behöver akut hjälp med att ge sin femtonårige son tak över huvud under en obestämd tid.
Susannes önskan om lugn och ro krockar med plikten att se till att en femtonårig kille för en hyfsat normal livsföring ute i ödemarken. Med sig har han förstås tv-spel och annat han inte kan leva utan.h
Kollisionen är ett faktum. Trumpen 15-åring på gränsen till vuxenvärlden och en krisande 50-plussare ska förenas utan att någon av dem blir galen.
Ett möte som varken är okomplicerat eller lämnat någon oberörd.
Känslosam läsning. En bok om relationer och som gör påståendet "blod är tjockare än vatten" till den stora frågan.