bokfloden.blogg.se

2013-09-28
13:38:00

Mitt positiva liv, Andreas Lundstedt

Alcazar. Glitter och glamour. Framgångar som staplades på varann. Som grädde på moset det perfekta bög-paret Andreas och Magnus (Carlsson). Inte utan att man måste erkänna att konceptet var fulländat.
 
När man sedan läser Andreas biografi blir bilden en annan. Bakom framgångssagan gömmer sig något helt annat. Andreas rastlösa själ och bekymmersfria tillvaro drabbas av en dödsdom. För under en lång tid i livet tror Andreas att det är precis det han fått. Han får besked om att han blivit HIV-smittad. HIV, Aids, död!?
Ångesten är svår. Från dag ett beslutar sig Andreas för att ingen ska få reda på hans hemlighet. Han får slåss med näbbar och klor för att bevara hemligheten och den kraft det kräver, mentalt, går inte att förstå.
 
För att kunna bära den börda som hemlighållandet av ett sånt besked kräver börjar Andreas hitta andra vägar, bortom den medicinering han får från sjukvården. Andreas hittar en egen ångestdämpare. Han hittar knarket.
Under många år använder han knark frikostigt men döljer även detta från sin omgivning. Endast "knark-kompisarna" vet.
 
Vi hemma i soffan ser en övertänd artist. Överbegåvad, sprudlande och en smula galen.
Sanningen är en helt annan. En nerkörd, olycklig, knarkande, svart själ. En kille som inte kan tänka en snäll tanke om sig själv. Han äcklas av sin egen person och står inte ut med sitt eget sällskap.
 
Att läsa om Andreas resa är smärtsamt. Samtidigt lärorikt. Allt är inte vad det ser ut att vara.
Det ger också en bra insikt i hur det är att vara offentlig person och samtidigt inte vilja dela med sig av allt. Smygandet, smusslandet och ljugandet. Att sedan också göra samma mot de närmaste... Det ok Andreas burit har inte varit lätt.
 
Boken är lättläst, intressant och som de flesta biografier - utlämnande.
 
 
2013-09-23
10:08:00

Pojken i resväskan, Lene Kaaberböl & Agnete Friis

En pojke i en resväska på centralstationen i Köpenhamn. Pojken verkar livlös men snart ser sjuksköterskan Nina Borg att han lever.
Vem är pojken? Vad gör han i resväskan? Varför har Ninas vän bett henne hämta resväskan? Vad ska Nina göra med pojken nu?
Den naturliga reaktionen vore att gå till polisen. Nina väljer en annan väg.
Samtidigt i östra europa vaknar en mamma på ett sjukhus och vet inte var hennes son är. Hon vet inte vad som hänt och är förtvivlad.
 
Det är från flera personers vinkel vi får läsa berättelsen. En berättelser som vävs ihop till en historia vi inte kunnat ana.

Och vad är det med Nina och klockan?
 
2013-09-22
11:27:00

Little Bee, Chris Cleave

 
En flicka från Nigeria kommer ut i Storbritanniens civilisation efter två år på en flyktingförläggning utanför London.
Hon har kvar ett visitkort tillhörande en man hon träffade på en strand i sitt hemland för drygt två år sedan.
Little Bee söker upp honom i hopp om att han kan hjälpa henne.
Uppsökandet får oanade konsekvenser och efterspel.
I storyn förs vi fram och åter i tiden och så småningom vävs en välplanerad historia ihop. En välskriven story. En story som gör att man grips, fastnar, förfäras och bara vill läsa vidare.
Little Bee myntar en hel del klokheter, för att inte säga visdomsord. Sådant vi i västvärldens välfärd inte ägnar många tankar i vardagen. Och lär oss en läxa. Flera läxor. Tankeställare.