bokfloden.blogg.se

2014-09-29
11:34:14

Jag vill ju bara vara fri: en bok om Lena Nyman, Annika Persson

 
Lena Nyman lämnade 17 kassar fulla med anteckningsböcker efter sig, när hon dog 2011. Med dessa som grund och kompletterande infomration från människor som levt nära Lena, har Annika Persson skrivit den biografi Lena själv aldrig skrev.
Liksom Lena som person, är boken spretig. Kronologin finns där men det är rörigt. Känslan är rörig. Lena var rörig. Men samtidigt knivskarp. 
Att sammanfatta ett liv på några hundra sidor är en omöjlighet. Det vi ser är fragment av liv. På ett ställe skriver Annika att Lena skrev då hon vara upprörd och orolig. Därav spretigheten skulle jag tro.
Det som slår mig är att Lena Nyman gjort så mycket mer än man som medelsvensson sett. Stora uppsättningar på dramaten där hennes rolltolkningar fått storslagna recensioner.
Jag upplever att boken efter ett tag upprepar sig. Självmedicinering, nya karlar och oroligheter är mönstret som upprepar sig.
Det är en bok värd att läsas, men ingenting jag skulle rekommendera i första hand om någon vill ha ett lästips. 
 
2014-09-15
10:33:11

Lust, Åsa Schwarz

Chicklit med en nypa skräck. Här blir det åka av!
Boken inleder med det klassiska triangeldramat och när-ska-han-lämna-sin-fru-våndor.
Rätt snart inser man att det inte är en "sån" bok. Inte enbart. Här finns en djupare dimension av mystik. Här finns något som ligger bortom kontrollen inom de vanliga ramarna.
Boken handlar om en författare som precis slagit igenom. Hennes bok ska lanseras utomlands och nu ska hon helst skriva en likadan, en till, producera.
Författaren inspireras i sitt skrivande av det liv hon lever. Hon är förälskad och det avspeglas i tangentnedslagen. Ganska snart övergår det rosenskrimrande i en förtvivlan över att HAN inte bara lämnar sin familj och ger sig hän tillsammans med henne. Lika snart övergår skrivandet i något annat än chicklit. Kontakten på förlaget blir bekymrad. Det var ju inte det här det kommit överens om.
Författaren har svårt att få ihop verkligheten. Vad är det som händer? En slags Kung Midas-förbannelse verkar ha drabbat henne. Det tar ett bra tag innan man förstår hur det hänger ihop. Och ännu längre tid innan hon förstår hur det hänger ihop.↔
 
En bladvändare! En bok att läsa rakt av i ett sjudundrande tempo. Man vill bara veta mer!
 
Rekommenderas varmt!
 
 
2014-09-05
13:35:06

Den sanna historien om Pinoccios näsa, Leif GW Persson

Evert Bäckström. Guds gåva till kvinnorna. Mannen med supersalamin. 
Högst osmaklig typ.
Men underhållande.
 
En ond saga för vuxna barn, kallar GW Persson själv boken. Han har så rätt.
Trots inblandning (eller kanske tack vare?) av eminenta, historiska politiker (något som för övrigt gör boken lite rörig) är det Bäckström som tar kommandot i berättelsen. Hans gubbsjuka tankar får mig att vilja kasta ut boken genom fönstret otaliga gånger. GW Persson lyckas verkligen måla upp en obehaglig stämning.
 
Ett sidospår i berättelsen är Bäckströms papegoja, Isak, som jag inte sett nämnas i någon recension. Här talar vi om ett sidospår som tycks göra gubben Bäckström lite mänsklig för en stund. En mycket kort stund. Men ack så roligt. 
 
Att sedan Bäckström är en eminent utredare gör det hela lite svårt. Man vill verkligen inte tycka om honom, men plötsligt kommer något sånt där dräpande som en smash på volley och man fnittrar hejdlöst. 
Jag vill verkligen inte förhärliga den här typen av människor. Det är fruktansvärt med mobbning och trakasserier på arbetsplatser men man får dra sig till minnes att det är en saga. Om än sagan skulle kunnat vara sann. Och kanske är det just därför man reagerar så starkt på det man läser?
 
Läs den!