bokfloden.blogg.se

2015-04-29
15:16:37

Livet går vidare, Karin Wahlberg

Detta är den andra delen i en romanserie av Karin Wahlberg. Böckerna utspelar sig i den lilla staden Ekstad på 1950-talet. Polioepidemin håller på att lägga sig.
Ella-Kristin är snart färdig sjuksköterska och jobbar som elev på lasarettet. En kväll kommer en kvinna in, svårt knivskuren i buken. Ella-Kristin anar oråd och en otrevlig historia nystas upp.
Läkarfrun Nancy är gravid och samtidigt knakar det i relationen till hennes Egon, som verkar ha intresset på annat håll.
Romanen beskriver väl mitten av förra seklet och hur synen på relationer, hierarkier och liknande var då. Karin Wahlberg skriver detaljrikt om sjukvården och eftersom jag är sjuksköterska är det än mer intressant att få sjukvårdshistoria. Här är hierarkin om än mer utmejslad.
Abortfrågan, idag mer aktuell än någonsin, tas också upp i ett samtida perspektiv. 
En trevlig bok att läsa. Många och väl fyllda sidor :)
 
 
 
2015-04-03
20:36:49

Försmådd, Hans Gunnarsson

Dråplig.
Det är den bästa och kortaste recensionen av den här boken.
Romanens huvudperson är en historielärare som närmar sig slutet på sin karriär. Desto mindre brinner han inte för sitt ämne och särskilt för andra världskriget. Han verkar vara en ensam själ som inte direkt får gehör för sina idéer, särskilt inte för de idéer han har för den stundande temaveckan. Han förstår inte att de andra inte ser det högst angelägna i att alla får fördjupad kunskap i och om förintelsen.
Historieläraren, som heter Ingvar, gör ett impulsbesök hos skolans rektor och det känns lite spänt då man läser om mötet. 
Ingvar skriver på ett utkast till en essä. Ingvar har också alkoholproblem. Ingvar verkar ha en oförmåga att tolka sociala signaler.
Ja, allt kan gå fel. Mer tycker jag inte att man ska få veta här. Läs boken. Den är trevlig, dråplig, rolig och lite sorglig på sina ställen.
Hans Gunnarsson har skapat en unik berättelse som jag inte sett motsvarigheten till.