bokfloden.blogg.se

2015-08-27
15:24:03

Skymningsflickan, Katarina Wennstam

Blodtryckshöjande.
Upprörande.
Spännande.
Tragisk.
Katarina Wennstam fångar i sin bok Skymningsflickan hur unga flickor blir negligerade till förmån för högt uppsatta män. Hur struliga pojkar agerar i förhållande till flickors självdestruktivitet. Hur en kvinna med öga för att något inte står rätt till nystar upp ett rättsfall större än hon från början visste.
En bladvändare och en mycket välskriven sådan.
En bok i debatten om samtycke och om huruvida man får skratta eller se glad ut fem dagar efter att man blivit våldtagen. Om internets baksida och flickors position i rättsväsendet. 
Läs den!
 
 
2015-08-17
10:37:17

Jag heter inte Miriam, Majgull Axelsson

En gripande berättelse om Malika som är en romsk flicka under andra världskriget. En berättelse om hur Malika blir Miriam och judinna. Fast hon är egentligen fortfarande Malika och rom.
Hur livet som rom innebär en dubbel utsatthet och hur Miriam helatiden måste bita sig i tungan, tänka på hur hon för sig och måste göra allt för att inte avslöja sitt ursprung.
Vi träffar Miriam på hennes 85-årsdag. Ingen vet. Inte ens hennes egen familj. Vi får följa ett samtal med barnbarnet Camilla och i det samtalet får vi långa tillbakablickar till Auschwitz och Ravensbrück. Vi får följa med i godsvagnen som för kvinnorna till Ravensbrück. En godsvagn som Malika kliver in i men Miriam kliver ut ur.
 
Majgull Axelsson skriver på ett rörande och gripande sätt om en gammal kvinnas undanträngda minnen och hur de som kolsyrebubblor i ett dricksglas dalar uppåt och slutligen når ytan, en efter en.
 
Jag heter inte Miriam är inte bara en roman. Det är historia och människoöde. Det är en påminnelse om ondska och rädsla. Den innehåller även glädje och hopp. Men mörkret dominerar.
 
Rörande, gripande och mycket läsvärd.