bokfloden.blogg.se

2015-02-22
16:09:46

Morfar skrev inga memoarer, Gustav Fridolin

Gustav Fridolin porträtterar kärleksfullt sin morfar. I boken beskrivs morfar Gustavs (ja, han heter också Gustav) klassresa. Från att växa upp i en fattig familj, med den skillnaden att han uppmärksammas i skolan och lärarna kommer hem och vill övertala familjen om att låta Gustav läsa vidare. De ser hans potential.
Gustav gör en klassresa; från fattigsverige till affärsvärlden, på sitt eget lilla vis. Han arbetar sig bokstavligen upp från springpojke till egen företagare. Det är varken friktionsfritt, självklart eller enkelt. Men han gör det.
Det är en sammantaget gullig berättelse. Ja, jag tycker att det beskriver den bäst. Gullig och fin med en stor portion kärlek, riktad till den morfar som är huvudperson i boken, men också till de personer som rör sig kring morfar i berättelsen.
Det finns ingen plats för skryt i morfar Gustavs värld; "Jag gjorde aldrig mer än någon annan" är han noga med att poängtera på sin ålders höst. 
Det är en historisk roman och samtidigt ett personligt porträtt av en person som tydligt betytt mycket för författaren Gustav Fridolin.
Språket flyter och historien lika så. Ibland hoppar den lite snabbt framåt i tiden, men det gör också att den inte haltar eller blir långtråkig. Den belyser de mer händelserika partierna i det liv som skildras.
 
 
 
2015-02-05
14:14:59

Liv till varje pris, Kristina Sandberg

Hej då Maj!
Ja, det är en separation att ha läst sista raden om Maj i Liv till varje pris. Jag har varit i Majs huvud i 6 veckor, vilket är den tid min läsning av trilogin tagit.
Barnen blir stora och lever snart till stor del sina egna liv. Men Maj finns kvar och tänker mycket på den.
Ständig oro är en central del i hela trilogin. Den största oron i Majs tankevärld är att inte vara rätt. Att inte vara fin nog. Att inte duga. Kristina Sandberg pratade i en mycket intressant intervju om just detta (länk nedan). Om de samtida rösterna som sätter ramen för hur man ska vara. Det är också mycket de rösterna som mixas med Majs egna tankar och berättarrösten i trilogin. 
Den stora delen av den vakna tiden spenderas i köket. När det inte är matlagning eller tvätt är det ett evigt städande. Jag kan själv bli galen på det här städandet. Men det var även det ett sätt att vara rätt och jag vill också tro att Maj är en sån person som inte klarar av att inte ha något "för händerna". Att bara sitta och övermannas av sina tankar, de där som ändå poppar upp mellan varven trots all aktivitet, är något Maj inte står ut med.
 
http://bambuser.com/v/4958716  <-- Kristina Sandberg sätter egna ord på det i denna 23 minuter långa och intressanta intervju