bokfloden.blogg.se

2015-07-16
19:34:49

Millie Birds bok om döda saker, Brooke Davis

Boken liknar ingenting jag tidigare läst.
Att jag dessutom förutsatte att författaren var äldre än hon faktiskt är var lite roligt. Inte förrän jag nästan läst ut boken tog jag reda på mer om Brooke Davis. Bakgrunden till bokens uppkomst är minst lika intressant som boken själv. Brooke Davis skrev boken som en del i sitt doktorandprojekt om terapeutiskt skrivande efter att hennes mamma hastigt dog.
 
Boken handlar om Mille, 7 år, som i en anteckningsbok skriver om döda saker hon träffat på. Det kan vara flugor, fåglar, marsvin mm. När plötsligt hennes pappa blir punkt 28 på listan om döda saker förändras något. 
En dag tar Millies mamma med henne till varuhuset och lämnar Millie på damunderklädesavdelningen. Sedan försvinner Millies mamma.
Millie träffar den äldre mannen Karl, maskinskrivaren, på varuhuset. Tillsammans med Karl, skyltdockan Skyltis och så småningom även Agatha beger sig våra vänner (för det känns som att de är det!) iväg för att hitta Millies mamma.
Både Karl och Agatha har sina egna bekymmer som Brooke Davis målande beskriver.
Jag tror att det sätt hon beskriver deras tankar och agerande gjorde att jag tog förgivet att hon var äldre än hon är.
 
Boken är charmig, mysig, sorglig och rolig. Som jag skrev i inledningen, liknar den ingenting jag tidigare läst. 
Jag rekommenderar den varmt!
 
2015-07-11
11:49:56

Sjung tills du stupar, Tommy Körberg

Jag har gjort mycket dumt. Så skriver Tommy Körberg om sig själv på ett ställe i sin bok Sjung tills du stupar.
Han berättar om misstag, tillkortakommanden och sorger. Samtidigt finns en attityd av lika delar ånger och axelryckning. För det som är gjort går inte att göra ogjort, hur mycket man än vill det. Kanske vill man inte heller vara utan alla erfarenheter, om än de smärtar ibland?
Körberg berättar om hur han tidigt i livet kom in i artistbranschen som en blyg och ofullkomlig yngling. Hur han sedan växte med uppgiften och bekräftelsen men samtidigt hela tiden haft en inre oro som med jämna mellanrum gjort att han måste förnya sitt liv och välja om och nytt. På gott och ont. 
En hel del klokheter blandat med dumheter skulle man kortfattat kunna sammanfatta boken. Så ser nog de flesta liv ut. För utan dumheterna skulle vi aldrig heller lära oss och bli klokare?
 
Klart läsvärd bok.
 
2015-07-01
19:57:59

Bortom himlen, Minna Paananen

Boken Bortom himlen ges ut av förlaget Betapedagog och riktar sig till barn mellan 4-9 år.
Den handlar om de nära och kära som inte finns hos oss längre. De som dött.
Boken inleds med ett förslag på hur man kan arbeta med boken i barngrupp, men passar även i hemmets bokhylla.
På ett målande sätt skriver Minna Paananen om hur de vi saknar finns med oss ändå, fast vi inte kan träffa dem. I kombination med Erika Dobbertins fantasirika och varma illustrationer ges en bild av glädje och hopp. Bilderna lämnar också utrymme för egna tankar om hur det kanske är för dem som dött. 
 
Ett fint hjälpmedel då man som vuxen kanske varken har förmåga eller kapacitet att förklara för ett barn vad som händer efter döden.