bokfloden.blogg.se

2015-03-20
18:35:23

Kapten Kalsong, Dav Pilkey

Tokrolig om man är 7 år. Så kan man sammanfatta boken om Kapten Kalsong av Dav Pilkey.
De två pojkarna George och Harold är två riktiga busfrön. Deras bus, som framför allt drabbar skolan, är något utöver det vanliga. Allvar är något som lyser med sin frånvaro i den här läsningen och tempot är högt.
George och Harold skriver en egen serie om superhjälten Kapten Kalsong. Många är förtjusta i detta, men inte skolans argsinta rektor Krupp. Naturligtvis är det just rektor Krupp som drabbas av pojkarnas bus och plötsligt förvandlas han...
 
 
2015-03-20
18:29:04

Ninja Timmy och de stulna skratten, Henrik Tamm

En bok man skulle kunna köpa bara för de svindlande illustrationerna.
Författaren Henrik Tamm har skapat miljöerna i filmer som Shrek och Narnia och är en konceptdesigner på Dreamworks. Ninja Timmy och de stulna skratten är hans första bok.
 
Handlingen: En katt som heter Timmy blir tillsammans med sina kompisar inblandad i ett mysterium. Någon har stulit alla barns skratt. De träffar en man som tillverkar magiska leksaker och äventyret är igång.
 
Jag läste boken för min son (7 år) och han uppskattade innehållet. Vi bjöds in i en fantasivärld där djuren har förmänskligats, går på bakbenen och pratar. Det är en klassisk kamp mellan det goda och det onda och ett inslag av hur viljan att skapa något spännande och farligt kan gå över styr.
 
En mycket annorlunda bok som är värd att läsa ett eller två kapitel per kväll vid läggdags, tycker jag.
 
 
2015-03-15
14:47:39

Gatukatten Bob, James Bowen

Charmerande bok!
Handlingen i stort: James bor i en träningslägenhet under tiden som han påbörjat avvänjning från heroin. Han försörjer sig som gatumusikant i de centrala delarna av London.
En dag hittar James en hankatt utanför sitt hus. Den är tufsig och hungrig och James antar att katten inte har något hem. Han tar hand om katten, som snart får namnet Bob, och börjar med att via ett djurhjälpscenter ordna med antibiotika och avlusning. Katten återhämtar sig och James försöker att få den att flytta ut på gatorna igen eftersom han inte anser sig ha möjlighet att rå om ett husdjur i sin nuvarande situation.
Men, som James själv säger i en intervju senare; En människa adopterar inte en katt, en katt adopterar en människa.
Vi får följa Bob, som följer James vart han än går. Vi får en rad olika berättelser om hur ett djur överbrygger kontakt mellan människor. Hur inställningen till James blir en helt annat bland många efter att Bob börjat följa med honom på de dagliga turerna för att tjäna pengar.
En varm och fin berättelse om hur en katt får en man att känna en ny mening med livet. Ett nytt allvar, i innbörden att ansvara för någon annan än sig själv, uppstår. Och en kärlek som bara djurägare kan förstå.