bokfloden.blogg.se

2016-09-25
12:23:36

Jag vet allt det här (en internmedicinsk roman), Annika Paldanius

Debutanten Annika Paldanius skriver om Hanna, en läkarstudent mitt uppe i studier och studentliv. Paldanius skriver om Hannas tankar, i jag-form, och känslan man får är rätt krass och avskalad. Där finns också en nerv men uttryckssättet i texten är huvudsakligen konstaterande och iakttagande.
Boken förmedlar inte feel-good utan snarare en känsla av vilsenhet och svårighet. Hur livet ger så många frågor och skapar situationer som är svåra att göra "rätt" i. 
För högpresterande tjejer (eller amasoner som Hanna liknar sig och sina kompisar vid) är det en kamp på många sätt. Höga krav på att passa in, vara rätt, göra rätt, prestera. Det skrivs inte så ofta rätt ut men det finns där mellanr raderna.
 
Den här boken var den första boken jag valde i min nyfunna bokcirkel "Picket och pocket". 
Vid cirkelträffen idag fick boken ett medelbetyg på 3,5 (skala 1-5). Några av oss var kluvna till vad vi tyckte om den medan andra tyckte om den rakt av. Med det som grund blev diskussionerna intressanta.
 
Jag vet inte riktigt vem jag skulle rekommendera boken till. Den hamnar lite mellan stolarna i min värld. Jag är förbi studenttiden och inne i arbetslivet. Samtidigt kan jag dra flera paralleller till mitt arbete i vården. En läkarstudent skulle mest troligt vara den som får ut mest av boken i form av igenkänning men även yngre vuxna som är i samma stadie i livet. Eller som passerat stadiet men kan få ut någon slags nostalgisk känsla av igenkännande.
 
 
Kommentar:
2016-10-08 @ 20:19:28
#1: Linnea

Jag gillade den i alla fall! :) Och den var i alla händelser en bra bokcirkelbok. Det fanns mycket att diskutera med den. :)

Svar: Ja, den gav en del att resonera om. Jag kunde inte riktigt bestämma mig för om den var bra eller dålig. Den lämnade mig inte oberörd men kändes dels som något från en tid jag passerat och dels distanserad i utformningen...
Malin Skagerlind

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: