bokfloden.blogg.se

2017-07-31
15:22:20

Kärlen, Johan Ring

Jag köpte en efterlängtad E-bokläser - Adlibris letto frontlight. Är mycket nöjd med den.
I den ingick diverse noveller och böcker vid köpet.
Bland dem kortnovellen "Kärlen" av Johan Ring, Mix förlag.
Innan jag börjar ska jag förklara en sak. Jag läser inte skräck. Det har framför allt att göra med att jag antingen inte förstår skräcklitteratur och sitter som ett fån och undrar vad tusan de menar med det de skriver, eller så får de mig att bli allmänt illa till mods och inte alls mysigt rädd som många verkar tycka att man blir.
Med det sagt så kände jag mig en aning frimodig och klickade på den 31 sidor långa novellen i min läsplatta sent en kväll. Familjen sov och jag låg i ett mörkt sovrum bredvid dem. 
 
Novellen börjar så "vanligt" - en vanlig scen, en pappa och en dotter. Romanlikt. Ganska snart blir det dock mörkt och obehagligt men det reder ut sig hyfsat snart. Sedan börjar det bli otäckt. Riktigt otäckt.
Slutligen blir det, tyvärr måste jag säga, så där overkligt urballat. Lemlästade kroppar. Jag har någon blockering för sådana bilder i böcker. Bilder som i bilder man skapar själv utifrån det man läser.
 
Och missförstå mig inte - jag blev rejält mörkrädd fram till det där äckliga och urspårade. Då tappade jag helt intresset. Jag är nog mer för det outtalade och diffusa då det kommer till otäcka böcker. Psykologiska scener snarare än människor som tappar armar och ben. 
 
Men! Novellen är - om man bortser från min brist på förståelse för skräckeffekter - mycket välskriven. Jag hade föredragit den psykologiska aspekten snarare än de makabra scenerna men tror att om man gillar "riktig" skräck så har man en trevlig lässtund framför sig med "Kärlen".
 
 
2017-07-19
18:59:00

Och varje morgon blir vägen hem längre och längre, Fredrik Backman.

***Hur som helst går min del av alla royalties till Hjärnfondenen insamlingsstiftelse till förmån för forskning om hjärnans sjukdomar. Så om man ”tankar ner” boken eller vad ni ungdomar nu håller på med nuförtiden så får man väldigt gärna, om möjlighet föreligger, komplettera med en liten donation till Hjärnfonden på bankgiro 901-12 55. Om man inte har tankat ner något får man gärna göra en donation till Hjärnfonden ändå.”*** 
 
Det var citatet ovan på Fredrik Backmans instagram som fick mig att köpa boken. Egentligen hade det räckt med Fredrik Backman som författare, men just detta fick mig att inte ens fundera.
 
Jag lyssnade på Och varje morgon blir vägen hem längre och längre som ljudbok. Torsten Wahlund som uppläsare förhöjde boken ytterligare.
Det är en varm berättelse, fylld av kärlek. Samtalen mellan en pojke och hans farfar. Farfar som drabbats av demens förändras och minnena blir annorlunda, likaså samtalen.
 
Det är en fin bok. En bok att ge bort i present till rätt person, men också att köpa bara till sig själv och känna att den gör nytta i fler led än ett.
 
 
Fredrik Backmans hemsida hittar man här.
 
 
Boken finns hos Storytel, på Bokus och Adlibris.
Den går även att köpa på Bokförlaget Forums hemsida.
 
 
2017-07-16
16:27:17

Dagbok från ditt försvinnande, Malin Lagerlöf

Malin Lagerlöfs dagboksanteckningar från tiden då hennes man försvann.
Daniel Lind Lagerlöf var filmregissör. Tillsammans med två vänner och kollegor var han ute vid västkusten för att reka inför en kommande inspelning då han plötsligt försvinner. 
Malin Lagerlöf skriver i Dagbok från ditt försvinnande om en både absurd och mardrömslik vändning livet tog då hennes man försvann. Kvar var Malin barnen, varav det yngsta var 3 månader gammalt.
 
Det är svårt att förstå att någon kan överleva en sådan sak. Men man måste, det framgår tydligt. Malin berättelse är väldigt osentimental och avskalad. Samtidigt är den ändå full av känslor om man tänker efter när man läser texten. Det är en så ogreppbar situation att man inte vill att det ska vara på riktigt.
 
Det är ingen bok som lyfter läsaren, av förklarliga skäl. Den är dock läsvärd av andra anledningar.