bokfloden.blogg.se

2017-10-11
14:28:48

Döden på apoteket, Nils Hövenmark

Ett apotek.
En personalfest.
En död farmacie kandidat.
 
Så börjar Nils Hövenmarks Döden på apotket, som första gången publicerades 1972.
 
Från Mina biblioteks sida om boken: 
 
"I Sundå har personalen på Apoteket Vargen samlats till vårfest en junikväll 1942. Till middagen sjungs en specialskriven bordsvisa om vad som kommer ske under kvällen. Där förutspås att farmacie kandidaten Gustav Wahlberg ska tappa humöret och låsas in. Under kvällen hittas han död, inlåst i en skrubb...
 
Ur Döden på apoteket:
"I hörnet Norrlandsgatan-Kyrkogatan låg apoteket Vargen. Ovanför entrédörren stod en tillplattad varg och blängde hätskt mot Sundå-Tidningens depeschfönster snett över gatan. Vad den nu kunde ha emot den konservativa tidningen med de dåliga affärerna. Men Bottniska Folkbladets politiske kåsör hade flera gånger påpekat, att är man tvingad att ständigt stå och glo mot kapitalismens högborg, då måste man bli lömsk till utseendet. Inte bara till utseendet förresten."
 
Deckarförfattaren Nils Hövenmark (1922-95) växte upp i ett frireligiöst hem i Vilhelmina. Tog studentexamen i Umeå och utbildade sig sedan till apotekare. I början av 50-talet drev Hövenmark ett apotek i Jokkmokk. 1957-71 var han ombud för Sveriges radio och producerade i sju år sändningar för samer. Hövenmark betraktas av deckarexperter som en våra främsta skildrare av mord i svenska småstäder."
 
Att läsa en deckare från början av 1970-talet hade nog aldrig kommit mig för om inte Mikael Wikner, journalist och krökikör på Västerbottenskuriren (VK) hade frågan om vi kunde göra ett samarbete där jag läser boken i egenskap av bokslukande 40+are och han skriver om den mer lokala anknytningen i Historieskolan på VK.
 
Hur var det då att läsa boken? Det första man lägger märke till är språket. Det är väldigt annorlunda i förhållande till hur deckare skrivs idag. Något tillrättalagt samtidigt som det kom en och annan svordom och en kvinnosyn som inte skulle tas emot så våldsamt positivt idag. 
Det blir en klassisk mordgåta i Agatha Christie-anda. Lagom invecklad och lättläst.
Lite extra krydda då man vet att förlagan är ett apotek som de facto fanns i Umeå på 40-talet. 
Jag ser nu fram emot att se hur Wikner ska koppla boken till Umeås historia.
 
Mer kuriosa om Nils Hövenmark finns här på Wikipedia.
 
 
 
 
2017-10-05
14:32:23

Svenska rånare, Anders Adali & Theodor Lundgren

En handbok för rånare? Ja, om boken kommit ut i början av 90-talet hade de som så önskade kunnat dra nytta av innehållet. Anders Adali är expert! 
 
Text från förlaget Lind&Co:s hemsida
I början av 2000-talet drabbades Sverige av en enorm våg av spektakulära rån. Maskerade och tungt beväpnade män slog till mot värdetransporter, depåer och bankomater. Bilar sprängdes, hjullastare rammade väggar och trafiken stoppades av fotanglar som kastades på gatorna. Det har skrivits mycket om grova rån, men nästan uteslutande ur polisens perspektiv. Här möter vi erfarna rånare som berättar om de noggranna förberedelserna, vad som händer under tiden rånen pågår och hur de agerar när de kommit över pengarna.

Det som faschinerar mest då jag lyssnar på boken är hur rånare verkligen är ett yrke. Hur man kan vara bra, bättre och sämre på yrket och hur man blir expert. Vilka förberedelser som krävs, att man genrepar och att en rånare kan sitta och förklara att det faktiskt är jobbigt att vara rånare. Det senare får mig att dra snett på munnen.

Men det finns partier där Adali faktiskt beskriver att det inte är så himla kul att ha de där miljonerna. Eller jo, det är kul att vara ekonomiskt oberoende under en period men man blir inte vidare ekonomisk med stulna pengar i sin ägo utan tenderar att vilja göra av med dem snabbt. Dessutom tar de slut eftersom rånare inte avlönas på något annat vis.

Boken innehåller en hel del tekniska beskrivningar då det kommer till att hantera färgade pengar, att tvätta pengar och att koordinera en kupp. 

Underhållning men med något besk eftersmak då man snart inser att det finns offer som farit väldigt illa - om inte fysiskt så psykiskt - av de här rånen. Dessutom nämns rån där oskyldiga satt livet till och det är inte något som kan ursäkta det. Här saknas empati, om än en viss rånarheder omtalas - man skjuter inte och har inte automatvapen (för att straffsatsen blir lägre om man åker dit - SIC!). 

 

Samtidigt är boken ett stycke historia, eftersom den här typen av rån inte längre är möjliga att genomföra.