bokfloden.blogg.se

2018-06-13
10:00:00

Inlandet, Elin Willows

Från Natur och Kulturs hemsida:
En ung kvinna från Stockholm fyttar till sin pojkväns hemort, ett litet samhälle i Norrlands inland, Platsen kallad. Men relationen tar slut redan innan de hunnit fram. Hon tar ett jobb på en mataffär och blir kvar på orten av skäl hon själv inte riktigt begriper. Sakta men säkert arbetar hon sig in i platsen, och låter den arbeta sig in i henne. Det nya samhället har andra, okända koder. Här lämnar man dörren olåst, super på Hotellet på lördagarna, kör bil på isen. Hur blir man en del av något nytt?
 
Jag är ju uppvuxen i en liten by vid den norrbottniska kusten. Det gjorde att vissa stämningar i boken var väldigt bekanta för mig. Samtidigt kände jag att det inte var så mycket mer än så. Berättelsen saknade driv, stod och stampade, lyfte aldrig. Den är inte dålig, men den tar inte tag i mig som läsare. Det hade behövts något som skakade om, ställde saker på sin spets, utmanade situationen. Men å andra sidan kanske det var just det Elin Willows ville gestalta? Den tråkiga och karga norrländska inlandsbyn som rör sig som ett extremt snävt ekorrhjul? Boken är snabbläst så är man nyfiken går den an. Men inte mer.
2 av 5 i betyg.
 
Det finns recensenter som tycker annotlunda: Här YLEs recension, GöteborgsPosten, Kulturnytt i P1.
 
 
 
 
 
2018-06-12
10:00:00

Återstoden av dagen, Kazuo Ishiguro

Från förlaget Wahlström & Widstrands hemsida: Romanen om mönsterbutlern Stevens som ger sig iväg i sin husbondes bil på sitt livs första semester har blivit en modern klassiker. Författaren låter med ojämförlig mästerlighet den korrekte butlern ta läsaren med på en resa genom den engelska landsbygden 1956. Och genom sina egna minnen. Återstoden av dagen är en sorglig och humoristisk betraktelse över den vanliga människans demokratiska ansvar och en skarpsinnig och ironisk berättelse om missriktad idealism. 
 
Om nobelpristagaren i litteratur 2017:
Kazuo Ishiguro är född 1954 i Nagasaki i Japan och kom till England vid fem års ålder. Han har skrivit flertalet romaner, bland andra Berg i fjärran (1982), belönad med Winifred Holtby Prize, Konstnär i den flytande världen (1986), vinnare av Whitbreadpriset och nominerad till Bookerpriset, Återstoden av dagen (1989), vinnare av Bookerpriset och Never let me go (2005). År 2015 komboken Begravd jätte. Kazuo Ishiguros verk har översatts till mer än tjugo språk. Återstoden av dagen blev en internationell bestseller och en prisbelönt film med bland annat Anthony Hopkins (Källa: Wahlström & Widstrand).
 
En gripande bok. Komisk på ett vis och sorglig på ett annat. En butler som går i sin fars fotspår. Bär sin titel med stolthet. Håller hårt på sin kutym och sin rang. Samtidigt när han en inre dröm om att vara en "fin" herre, något han får prova på vid sin semesterresa som på många sätt provar hans principer och vidgar hans något trånga livsram. 
Vid bokcirlekträffen tror jag att den fick 4 av 5 men jag är nästan beredd att höja betyget med boken lite i bakspegeln. Rekommenderas varmt.
 
 
2018-06-11
19:58:37

Vaggvisa, Leila Silmani

Text från förlaget Natur och Kulturs hemsida

"Hemmet har aldrig tidigare varit så välstädat och barnen avgudar henne. Barnflickan Louise har kommit in i deras liv och förändrat det. Tack vare henne har Myriam kunnat återuppta sin juristkarriär och hon och maken Paul lägger tacksamt sina barn i hennes händer. Snart börjar Louise få plötsliga vredesutbrott och bete sig märkligt, men de undviker i det längsta att konfrontera henne. I det vackra huset i Paris tionde arrondissement har ett mörker sipprat in och nedräkningen mot en katastrof har tagit sin början.

Leïla Slimani (född 1981) är journalist och författare, uppvuxen i Marocko och bor sedan snart tjugo år i Paris. Hösten 2018 utkommer hennes reportagebok "Sex och lögner", om kvinnors livsvillkor i Marocko."

Boken är ingen feelgood. Långt ifrån. Det skaver och är känns sjukt rätt tidigt i berättelsen.

Mycket av berättandet utspelar sig i karaktärernas tankar och den direkta dialogen är sparsam. 

Det är ingen bok jag skulle valt att läsa spontant men den blev utvald i vår bokcirkel och jag har nu breddat min lässkatt med ännu en författare.

Betyg: 3 av 5.