bokfloden.blogg.se

2014-12-30
14:34:40

Stjärnfamiljer, Minna Paananen

Värme!
Det är en sammanfattning av denna fantastiskt trevliga bok från Beta pedagog förlag. 
Författare Minna Paananen och illustratör Erika Dobbertin.
Tillsammans har dessa kvinnor skapat en självklarhet kring att en familj kan se ut på många sätt. Man kan ha en mamma och en pappa. Man kan ha bara en mamma eller bara en pappa. Man kanske har två av varje.
Listan av sammansättningar kan bli lång och många sammanställs med värme och kärlek som det viktiga kitt i konstellationerna. Något annat är oviktigt.
 
 
"Familjer kan se ut på många olika sätt. Ingen kan säga att något är fel eller rätt. Det som är viktigt och vad man bör minnas, familjer av olika sorter ska få finnas." Så skriver Minna Paananen i boken, som även fungerar som undervisningsmaterial för barn i åldern 4-9 år. Det finns en handledning som föreslår hur man arbetar med boken i barngrupp.
Jag anser att boken lika mycket hör hemma i den famljära bokhyllan.
Eftersom boken är skriven på rim gör den sig utmärkt för högläsning och upprepning. Det är så roligt att få fylla i, till en början kanske gissa, vilket ord som ska in när det ska rimma på den förra meningen! Det finns ingen åldersgräns för det.
Rim ligger bra i munnen och stimulerar språkutvecklingen och på så vis fyller boken fler än ett syfte för det enskilda barnet och barngruppen.
 
De mustiga illustrationerna är ett nöje i sig och strålar av värme och glädje. 
 
En bok värd varenda krona och den kan läsas otaliga gånger.
 
Rekommenderas varmt!