bokfloden.blogg.se

2014-01-20
16:38:56

Flickan med snö i håret, Ninni Schulman

 
 
 
Ninni Schulman bevakade 2001 rättegången av en koppleri-härva i Hagfors i egen skap av journalist på Expressen. Hon intervjuade också två av de fyra flickorna med hjälp av tolk.
Med den erfarenheten skriver hon sedan den här boken som träffar där den ska. Den ger en besk bismak, om än fokus ligger på fler än de utsatta flickorna och de män som köpslår med deras kroppar.
Ninni Schulman skriver om relationer, uppbrott, återföreningar, misstro och svek. Hon skriver också om kärlek, hopp, styrka och mod.
Allt detta får plats i den här spänningsromanen som jag varmt rekommenderar en plats i den lässugnes hand.
Gärna sammanhängande med en filt och en kopp te. En varm katt i knät var inte heller fel. Så lästes den av mig.
Boken är skriven så att de mest grymma detaljerna är utelämnade. De behövs inte. "Snasket" lämnas där hän. Det förstår man ju ändå, hur overkligt hemsk tillvaron för dessa unga flickor är.
Vidare får vi inblick i en nyskild mammas hårslitande över sin adoptivsons reaktion på flytt och ny tillvaro och den långa pendlingen till pappa och pappas nya familj. Och hur är det för en kvinna att flytta tillbaka till sin hembygd efter så många år? Vad finns kvar? Kanske mer än hon trott...
En polis hamnar i bryderier då en familjemedlem inte är helt säkert på lagens rätta och riktiga sida. Hur tacklar man en sån sak? Etiskt dilemma som verkligen känns.
Kortfattat en roman med späckat innehåll utan att kännas vare sig överdriven eller konstlad.
Läsvärd!