bokfloden.blogg.se

2015-08-06
13:24:59

Samlad recension av serien om Bricken, av Vibeke Olsson

Serien består fram till idag av 4 böcker och en femte som snart är i handeln.
Den första boken, Sågverksungen, handlar om hur Bricken kommer till Sundsvallstrakten som barn i slutet av 1800-talet med sina föräldrar. Pappa är plankbärare och under de stora svältåren har de förlorat flera barn. Bricken växer upp utan syskon och är ett väldigt älskat barn.
Tidigt får hon lära sig att arbeta för att dra in pengar till hemmet. Fattigt och svårt har de det men ändå kärleksfullt.
 
Bok nummer två, Bricken på Svartvik;
Bricken har växt upp och är i bokens början 14 år. Hon har börjat arbeta vid en maskin som kantar brädor. Ett farligt arbete som kräver att man håller koll. Bricken är på väg in i vuxenlivet och tankarna snurrar. 
 
I bok nummer tre, Sågspån och glöd, möter vi en nu ung vuxen Bricken som är 20 år. Livet är inte enkelt och Bricken hamnar i Stockholm som hushållerska och barnflicka. Att anpassa sig till den arbetsformen efter att ha kroppsarbetat visar sig inte vara det lättaste.
 
Bok nummer fyra avhandlar en vuxen Bricken. 
 
Den femte boken heter Glödens färger och kommer ut i november enligt förlaget Libris hemsida.
 
Vibeke Olsson skildrar på ett fantastiskt sätt ett kvinnoliv vid 1800-talets slut. Det är en realistisk historisk skildring som berättas detaljrikt och varmt.
Eftersom det är en serie vill jag inte avslöja för mycket om innehållet i de senare böckerna. Det är sådant man vill spara tills det är dags för dem. Det kommer den som läser att upptäcka.
Det var först nu vid recensionsskrivandet jag upptäckte att det kommer ytterligare en bok i serien och det känns väldigt roligt.
Jag har streckläst de fyra första under senare delen av min semester och det var väl spenderad tid.
 
Ett historiskt konstverk helt enkelt!
 
 
Kommentar:
2015-08-06 @ 15:47:17
#1: Maria

Kul att höra vad du tyckte om böckerna! Jag har själv läst och gillat dem. Glödens färger har redan kommit ut; kanske var det i november förra året :)

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: