14:08:51
Sörja för de sina, Kristina Sandberg
Jag recenserade nyligen del 1 i trilogin om Maj. Trilogin börjar 1937 och utspelar sig i Örnsköldsvik.
Efter att ha läst den andra boken; Sörja för de sina, kan jag först konstatera att de går att läsa separat, dvs man måste inte nödvändigtvis läsa dem i ordning men det underlättar förstås och fördjupar sammanhanget.
Maj har fortsatt fullt sjå med att hålla hemmet i perfekt ordning. Hennes tankar kretsar kring hur hon uppfattas, om hon tänker rätt och om det är så här det ska vara.
Tomas kämpar med sina demoner och bindningen till hans sjukliga mor gör det inte lättare för någon av dem. De bor i en våning i samma hus som henne och kraven, om än ibland ordlösa, finns där.
Mycket handlar om att hålla fasaden uppe. Att passa in och gärna glänsa lite extra.
Men vad är det egentligen allt handlar om? Var är meningen. Det blir min känsla då jag läser boken. Inte om boken i sig utan mer tidsandan som rådde på 40-50-talet. Var det verkligen så glamouröst att vara hemmafru? Tydligen ansågs det så. Men det verkar inte så utvecklande. En kraftig obalans skapas mellan män och kvinnor, inte minst i den relation de lever i. Det uttalas inte men jag har svårt att släppa tanken på hur många klipska kvinnor som tynade bort i sin hemmafruroll. Hur de kunde ha fått använda sin förmåga på annat sätt än att ha den perfekta sockerkakan redo eller de mest skinande silverbesticken att duka med.
Kristina Sandbergs bok ger mycket att fundera på.
Precis som i första delen har Sandberg ett speciellt sätt att skriva på. Hon blandar tankar, tal, skrift och även berättaren ger sin röst hörd ibland. Det tar ett tag att vänja sig vid hennes sätt att skriva men när man väl greppat det går det fint att läsa.
