bokfloden.blogg.se

2018-06-12
10:00:00

Återstoden av dagen, Kazuo Ishiguro

Från förlaget Wahlström & Widstrands hemsida: Romanen om mönsterbutlern Stevens som ger sig iväg i sin husbondes bil på sitt livs första semester har blivit en modern klassiker. Författaren låter med ojämförlig mästerlighet den korrekte butlern ta läsaren med på en resa genom den engelska landsbygden 1956. Och genom sina egna minnen. Återstoden av dagen är en sorglig och humoristisk betraktelse över den vanliga människans demokratiska ansvar och en skarpsinnig och ironisk berättelse om missriktad idealism. 
 
Om nobelpristagaren i litteratur 2017:
Kazuo Ishiguro är född 1954 i Nagasaki i Japan och kom till England vid fem års ålder. Han har skrivit flertalet romaner, bland andra Berg i fjärran (1982), belönad med Winifred Holtby Prize, Konstnär i den flytande världen (1986), vinnare av Whitbreadpriset och nominerad till Bookerpriset, Återstoden av dagen (1989), vinnare av Bookerpriset och Never let me go (2005). År 2015 komboken Begravd jätte. Kazuo Ishiguros verk har översatts till mer än tjugo språk. Återstoden av dagen blev en internationell bestseller och en prisbelönt film med bland annat Anthony Hopkins (Källa: Wahlström & Widstrand).
 
En gripande bok. Komisk på ett vis och sorglig på ett annat. En butler som går i sin fars fotspår. Bär sin titel med stolthet. Håller hårt på sin kutym och sin rang. Samtidigt när han en inre dröm om att vara en "fin" herre, något han får prova på vid sin semesterresa som på många sätt provar hans principer och vidgar hans något trånga livsram. 
Vid bokcirlekträffen tror jag att den fick 4 av 5 men jag är nästan beredd att höja betyget med boken lite i bakspegeln. Rekommenderas varmt.
 
 
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: