bokfloden.blogg.se

2019-06-30
13:42:00

Bara ett barn, Malin Persson Giolito

Text från förlagets sida: 
Alex Andersson är en märklig unge. Han hamnar ideligen i nya slagsmål, har svårt att koncentrera sig i skolan och sitter och somnar på lektionerna. Han pratar knappt och säger han något så svär han bara. Men en dag upptäcker hans lärare något som får henne att slå larm. Hon tror att hon har förstått varför Alex har problem. Advokat Sophia Weber får aldrig företräda några massmördare, bankdirektörer eller våldtäktsmän med ordnade familjeförhållanden och bättre ekonomi än hon själv. Hon har väntat många år på den kallblodiga brottsling som hon tycker att hon förtjänar. Hennes senaste klient Alex Andersson, sju år gammal, väger inte ens trettio kilo. Han kan vare sig åtalas eller straffas, kan inte klockan och har ingen aning om vad en advokat egentligen håller på med. Ändå är det han som ska göra Sophia Weber känd.
 
Det här är en välskriven bok och en riktig bladvändare. Malin Persson Giolito är kunnig då det kommer till juridik och även insatt i hur det fungerar när socialtjänsten och samhället ska hjälpa ett barn som är utsatt.
Det är med stor känsla man läser boken. Man får följa flera människor runt det utsatta barnet och deras kamp för honom. Man får också följa det fåtal som inte kämpar för honom. De som av en eller annan anledning inte förmår sig göra det. Där finns också en bakgrund som delvis kan förklara varför det blivit som det blivit. Kanske.
 
Vi ser dem alla någon gång. Eller hör dem. De utsatta barnen som är så rädda och slutat lita på sin omgivning, vilket resulterar i att de biter, klöser, slår och skriker. De gör det gärna för säkerhets skull. De är livrädda, men det är många som inte förstår det. Istället ses de här barnen som jobbiga, störda, elaka och besvärliga. 
När de här barnen får vistas i sammanhang där man är van vid deras problematik och vet hur man ska handskas med den, ömsar de så småningom skinn. När de äntligen inser att det finns människor som vill väl och som de kan lita på, då kommer även de här barnen till ro. Om man låter dem göra det.
 
En läsvärd bok som berör.
 
 
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: