bokfloden.blogg.se

2019-05-25
15:58:57

Folk med ångest, Fredrik Backman

Från förlagets hemsida: ”En man som heter Ove”-författaren Fredrik Backman är tillbaka med sin sannolikt bråkigaste roman hittills. ”Folk med ångest” är en orimligt stökig komedi om ett gisslandrama på en lägenhetsvisning, där en misslyckad bankrånare låser in sig med en överentusiastisk fastighetsmäklare, två bittra Ikea-missbrukare, en elak mångmiljonär, en sorgsen tant, en höggravid kvinna, en jobbig jävel och ett kaninhuvud. Till slut ger rånaren upp och släpper alla i gisslan, men när polisen stormar lägenheten är den…tom. I en serie dysfunktionella vittnesförhör efteråt får vi höra allas version av vad som egentligen hände, varpå ett klassiskt pusselmysterium utvecklar sig kring frågorna: Hur lyckades rånaren fly? Varför är alla så arga? Och vad är det egentligen för FEL på folk nuförtiden?"
------------------------------------------------------------------------------------------
Helt underbar bok! Fredrik Backman ordtrollar och skapar formuleringar som får mig att vilja läsa om boken bara för att få stanna upp vid de geniala formuleringarna.
Det är lite av en smäll-i-dörrar-fars samtidigt som väldigt allvarliga ämnen avhandlas. 
Ytterligare en genial komponering är hur karaktärerna i boken långsamt fogas samman. Antingen på plats där de möts, eller genom parallella berättelser som skickligt sys ihop på väl valda ställen i berättelsen.
 
Jag gillar boken skarpt och vill påstå att Ove och Britt-Marie (som är mina tidigare favoriter av Backman) äntligen har fått en värdig efterföljare!
 Läs den!
 
 
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: